Home

Blijft het stil in Amsterdam?

Tijd voor bezinning

Het staat als een paal boven water: Amsterdam gaat een festival-loze zomer tegemoet als gevolg van het coronavirus. Een ramp voor de branche en dat terwijl de festivals al onder druk stonden. Nieuwe woningen worden steeds dichter op festivallocaties gebouwd. Steeds meer bewoners laten hun stem horen tegen de overlast veroorzaakt door festivals. De harde muziek, het afval en het beschadigen van de natuur blijven de bewoners deze zomer bespaard. Wanneer de festivals straks weer beginnen, zal de druk vanuit de stad en de bewoners weer toenemen. Daarom is het van groot belang dat de Amsterdamse festivalbranche zich juist nú gaat bezighouden met haar toekomst. De coronacrisis biedt een kans om vooruit te denken.

Je bent het poortje door en vergrendelt je telefoon: je ticket is niet meer nodig. Door de zomerzon ligt het groene park er nog mooier bij. Een licht briesje waait over het terrein. Het zijn dé perfecte ingrediënten voor een festivaldag. Overal staan bijzondere kunstwerken, verschillende soorten kraampjes en er lopen apart geklede acteurs rond die de ervaring nog meer doen versterken. Eten is er genoeg. De Pizza Hut, Wok2Go, VeganSnacks en vele andere foodtrucks staan netjes naast elkaar opgesteld. Je kijkt je ogen uit. Voor je de eerste ‘stage’ binnenloopt doe je nog snel je oordopjes in. De muziek en bas staan erg hard. Bezoekers moeten de muziek daadwerkelijk kunnen voelen en reken er maar op dat dit lukt. Bij de optredens zelf worden indrukwekkende lichtshows gegeven waarin allerlei kleuren voorbijflitsen. Gedurende deze lichtshows zijn ‘special effects’ als rook en vuur niet ongewoon. Daarnaast hangt er op festivals een hele prettige sfeer. Iedereen is vriendelijk tegen elkaar. Als je per ongeluk tegen iemand aanloopt, krijg je geen boze blikken, maar een excuus. Kledingstijl en uiterlijk maken hier niet uit, iedereen is welkom.

Dit welkome gevoel plus de algehele ervaring zal massaal worden gemist door liefhebbers deze zomer. Pas als er een vaccin is, mogen organisatoren weer beginnen.

Ook voor omwonenden van festivallocaties wordt het een hele andere zomer, zoals voor Diego Pos (65 jaar). Hij woont tegenover het Westerpark. Dankzij het coronavirus wordt Pos deze zomer een hoop hinder bespaard van muziekfestivals en andere evenementen. Hierbij moet je denken aan geluidsoverlast, parkeerdrukte, straatvervuiling en afgesloten parken. Het laatstgenoemde vindt vooral plaats bij (dance)festivals. Dan kunnen omwonenden pas ná de op- en afbouw het park weer in. Daarom wil Pos als voorzitter van de vereniging ‘Vrienden van het Westerpark’ dat de omheinde evenementen uit het Westerpark verdwijnen.

Nu het zeker is dat er deze zomer geen evenementen gehouden zullen worden, hebben festivalorganisatoren een probleem. Het hoogseizoen valt weg met alle financiële gevolgen van dien. Toch zou de branche deze periode ook kunnen zien als een kans: tijd voor bezinning. Hoe kan de Amsterdamse festivalbranche zich zo hervormen dat ook de volgende generatie festivalliefhebbers nog uit een mooi aanbod van muziekevenementen kan kiezen? En hoe gaat de branche om met de realiteit die al vóór corona aanwezig was: de schaarser wordende ruimte in de stad door nieuwe woningbouw. En het feit dat Amsterdam ook een stad is waar generaties naast elkaar moeten leven zonder al te veel overlast.

Oplossingsrichtingen


Er zijn meerdere oplossingsrichtingen om de overlast van muziekevenementen te beperken. Een aantal betrokkenen en deskundige geven hier hun mening over:

Diego Pos (65 jaar) – Vrienden van het Westerpark

Als voorzitter van de vereniging ‘Vrienden van het Westerpark’ wil hij alle omheinde evenementen het park uit.

Thomas Gurney-Champion (31 jaar) – Marketing Vunzige Deuntjes

Door het coronavirus gaat hun festival niet door dit jaar. Naast de druk van het virus hebben ze ook nog te maken met tegenstanders en schaarse ruimte.

Martijn Mulder (42 jaar) – Festivalexpert & docent

Mulder doet onderzoek naar de stedelijke ecologie, de waarde en de beleving van livemuziek.

Maarten Hornikx (40 jaar) – Hoogleraar TU Eindhoven

Hornikx is gespecialiseerd in geluidsoverlast.


Less is more

”De gemeente Amsterdam is erachter gekomen dat er te veel festivals in de stad zijn”, vertelt Mulder. ”Dit komt niet alleen door klagende omwonenden. Amsterdam heeft zelf ook door dat het uit de hand is gelopen. Er zijn te weinig evenemententerreinen in de stad”, legt Mulder uit. De oplossingsrichting ‘minder festivals’ is dan ook niet nieuw voor Amsterdam. Voor corona waren ze hier al mee bezig.

De laatste jaren zijn er verschillende festivallocaties al niet meer beschikbaar zoals: Riekerhaven, Blijburg en het Arenapark. Met de schaarser wordende ruimte in de stad en de groeiende tegenstand vanuit omwonenden wordt deze oplossingsrichting hoogstwaarschijnlijk doorgezet. Voor de organisatoren is dit slecht nieuws, maar er zit niks anders op. Er zijn te veel festivals in Amsterdam.

Festivalterreinen toewijzen

Wat mij betreft stellen we een aantal locaties beschikbaar, een stuk of vijf.

Thomas Gurney-Champion / Hoofd marketing Vunzige Deuntjes

Gurney-Champion heeft het hier over permanente festivalterreinen buiten de stad. Om deze oplossingsrichting te laten slagen moeten organisatoren en bezoekers samenwerken. Vunzige Deuntjes staat open voor deze oplossing.

Met permanente terreinen kunnen organisatoren elkaar afwisselen. Hier moeten ze dan wel interesse in hebben, zo’n terrein zal minder romantiek hebben dan bijvoorbeeld een park. Vunzige Deuntjes is bereid om deze stap te zetten:

Dat is denk ik het water dat je bij de wijn doet.

Thomas Gurney-Champion / Hoofd marketing Vunzige Deuntjes

Ook bezoekers zullen water bij de wijn moeten doen. Zij moeten langer reizen om bij het festival te komen. Pos voorspelt dat dit geen problemen zal geven:

Mijn zonen maakt het geen donder uit waar het festival is, als het er maar is en als er maar vervoer naartoe is.

Diego Pos – Vrienden van het Westerpark

Als iedereen er zo over denkt zouden vaste festivalterreinen perfect in het toekomstplaatje passen. Er moet genoeg draagvlak zijn onder bezoekers én organisatoren om dit plan te laten slagen. Organisatoren en de gemeente zouden hier nu al onderzoek naar kunnen doen. Op die manier houden ze hun toekomst in eigen handen

Geluiddempend doek

Opgegooid als idee door Mulder, maar wel een idee met potentie op de lange termijn, een geluiddempend doek. Volgens Hornikx zijn er hiervoor al mogelijkheden:

Denk aan pijpen van een blaasinstrument, deze pijpen produceren tonen, maar je kunt deze techniek ook gebruiken om geluid te dempen. Als er geluid langs zo’n pijp gaat, dempt de pijp het geluid.

Maarten Hornikx – Hoogleraar TU Eindhoven

Geluiddempende doeken zijn een potentiële oplossing voor de langere termijn. Dit materiaal zou met een 3D printer geprint kunnen worden, alleen gebeurt dit nu nog niet op grote schaal. Wanneer het zo ver is, zou dit een interessante optie zijn voor organisatoren, mits het betaalbaar is. Om de doeken aantrekkelijker te maken zouden ze versierd kunnen worden. Hierdoor kunnen festivals een lokale kunstenaar ook een podium bieden.

Toekomst

Na de coronacrisis zullen alle Amsterdamse festivalorganisatoren zo snel mogelijk weer aan de slag willen. Door de schaarse ruimte in de stad en de aanhoudende druk van de tegenstanders zal aanpassingsvermogen van de branche gevraagd worden. Dit allemaal om de festivalcultuur te behouden zodat er in de toekomst ook nog gefeest kan worden. Misschien vieren de kinderen van de huidige festivalgeneratie dan wel op een hele andere manier feest. Wie weet genieten zij maar van een tot twee festivals per jaar omdat er simpelweg niet meer zijn. Of dansen ze telkens op hetzelfde terrein met een geluiddempend doek eromheen. De bal ligt nu bij de organisatoren en als ze willen scoren, zullen ze zich moeten aanpassen.

Klik hier om meer te lezen.


Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag